Fasten før påske


Nei, slik er faste som jeg vil ha: At du løslater dem som med urett er lenket og setter de undertrykte fri. At du deler ditt brød med dem som sulter, og lar hjemløse stakkarer komme i hus. Din rettferd skal gå foran deg og Herrens herlighet følge etter deg (utdrag fra Jes, 58; 6-8).

 

På onsdag 17. februar er det Askeonsdag som innleder fastetiden før påske .Fastetiden varer i 40 dager.
Helt frem til 1800-tallet var det strenge regler for hva man kunne spise og drikke mens det var faste. I vår tid handler fastetiden om stillhet og meditasjon som forberedelse for påskehøytiden. 
Bibeltekstene i fastetiden handler om åndskamp, strid og om utholdenhet i troen. Valg av tekster har sammenheng med fastens opprinnelse som en forberedelsestid for dem som skulle døpes påskenatt. De skulle leve i faste og bønn i innføringsperioden, og skikken med faste og bønn ble etter hvert overtatt av hele kirken. 

Hvordan kan vi forberede oss best mulig i fastetiden før påske? Det finnes mange muligheter!

Tips til fastetiden:
- Finn et veldedig formål å gi penger til. Kirkens Nødhjelp har en fasteaksjon hvert år som fokuserer på hvordan vi kan bidra økonomisk til å forbedre andres levekår. Vi kan ha en fastebøsse i hjemmet som vi kan gi penger i. Gjør det konkret for barna, vis hva pengene er verdt.
- Gi fasten ditt eget innhold! Sett deg et fasteforsett som sparer miljøet, helsen og lommeboka. Du kan gi noe av overskuddet til Kirkens Nødhjelps arbeid for en rettferdig verden. Her er noen eksempler:
1. Shoppingstopp
2. Daglig bibellesning (feksempel at du skal lese Johannesevangeliet i fastetiden, gjerne mange ganger)
3. Invitér en gjest hjem som du ikke har hatt så mye kontakt med.
4. Redusér bilbruken

- Etter Kristus er en organisasjon som hører til Aeropagos. De undersøker kristen tro i praksis på forskjellige måter. I korona-tiden har de laget en podkast med forskjellige mennesker som kan inspirere vår fastetid og tro i praksis. Hør podkasten her

God fastetid!

Illustrasjonsbilde: Myriams-Fotos/Pixabay

 

 

Tilbake